TÜRKTOB ve ECOSA, Ulusal Ürün Konseylerini İstanbul’da Buluşturdu.

TÜRKTOB ve ECOSA, bitkisel üretim ile ilgili ürün konseylerini İstanbul’da buluşturdu. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Dr. Mehdi Eker’de katıldı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından organize edilen  ‘’ TÜRKTOB, Bitkisel Üretim Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’’  toplantısına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Eski Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş ile  TÜRKTOB ve bağlı birliklerin, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Tohumcular Birliğinin (ECOSA) ,Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneğinin (TÜRKTED), Ulusal Hububat Konseyinin (UHK) , Ulusal Fındık Konseyinin (UFK), Ulusal Turunçgil Konseyinin(UTK) ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin (UZZK) başkan ve yöneticileri katıldı.

Yasal düzenlemeler sektörümüzü güçlendirdi

Toplantının açılışını yapan TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, özellikle son 10 yılda yapılan yasal düzenlemelerin sektörün önünü açtığını kaydetti. Özellikle Tohumculuk Kanunu ile Bitki Islahçı Hakları Kanununun tohumculuk sektörünün bugün yakaladığı başarıların temellerinden biri olduğunu söyleyen Dr. Vehbi Eser, Türk tohumculuk sektörü bugün geleceğe güvenle baktığını ifade etti.

Tohumluk üretiminin, Ar-Ge çalışmalarının ve ihracatın sürekli arttığını vurgulayan Dr. Eser, yapılan çalışmalar için Eski Bakan Eker’e teşekkür etti.

Toplantının açılışında ECOSA ve TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, UHK Başkanı Mustafa Yılmazkart, UTK Başkanı Kemal Kaçmaz ve UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk temsil ettikleri sektördeki son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Türk tarımı dünyaya örnektir

Eski Bakan Eker, tohumculuk sektörünün 15 sene öncesindeki durumundan çok ileride olduğunu söyleyerek: “Tohumculuk sektörü ile ilgili kanunu Kasım 2006’da çıkardık. Ağır hakaretler işittik. Ufku olmayanlar sadece yıkmaya ayarlı olanlar bizi çok eleştirdi. Biz onlara aldırmadık” ifadelerini kullandı.

Tohumluk üretiminin arttığını söyleyen Eker, “Biz 145 bin ton tohum üretimini, 775 bin tohum üretimine çıkardık. Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını kurduk. Enformatik kirlilikle ‘Şuradan, buradan tohum alıyoruz.  gibi’ şeyler söyleniyor. Türkiye’de üretilen tohumlarla ilgili maksadını aşan cehalet örneği açıklamalar var. Gerçekle hiçbir bağı bağlantısı yok. Topluma bu kirli enformasyonu enjekte etmeye çalışıyorlar. Kirliliği temizlemek zor olmakla birlikte bizim görevimiz temiz hava ile bu kirli havayı kirli enformasyonu bertaraf etmek. İnsanlar yedikleri ve içtikleriyle problemli hale gelmemeli’’ şeklinde konuştu.

Tek gram GDO’lu tohum ve gıda yok

Eski Bakan Mehdi Eker, Türkiye’de bir tek gram GDO’lu tohum çekirdeği üretilmediğine vurgu yaparak çıkarılan kanunla çok ağır hapis cezalarının öngörüldüğünü söyledi “Hala toplumda GDO’lu tohumdan söz ediliyor. Doğru malumatı topluma yaymak sunmak durumundayız” dedi.Tarım sektörüne ilişkin diğer konulardaki gelişmeleri de anlatan Eker, Türkiye Tohumcular Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.